Transitieperiode tot eind 2020?
In principe treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart 2019 uit de Europese Unie (EU).
In het terugtrekkingsvoorstel is sprake van een transitieperiode tot eind 2020. Tijdens deze transitieperiode verandert er op vlak van douane niets. De handel tussen de EU en het VK vereist dan geen douaneformaliteiten, douanecontroles of douanedocumenten.
Wanneer dit terugtrekkingsakkoord door het Europees Parlement en het Parlement in het VK niet goedgekeurd wordt vóór 29 maart 2019, komt er een ‘hard Brexit’. Na 29 maart 2019 vereist de handel tussen de EU en het VK douaneformaliteiten, douanecontroles of douanedocumenten.
Vermits er op dit moment nog steeds onduidelijkheid is over de timing en over de goedkeuring van het terugtrekkingsakkoord, moeten ondernemingen zich nu al voorbereiden.
Geen douaneaangifte zonder EORI-nummer
Ondernemingen die hun handel met het VK willen verderzetten, moeten beschikken over een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification). Dit nummer is noodzakelijk om een douaneaangifte op te stellen. Zonder douaneaangifte mogen de goederen niet geladen of gelost worden, en kan er dus geen uitvoer/invoer plaatsvinden.
Een EORI-nummer kan aangevraagd worden via de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) via https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen en klikken op ‘Financiën + EORI’. Wacht hiermee niet zodat de douanediensten de aanvragen tijdig kunnen verwerken, vóór een eventuele ‘hard Brexit’ eind maart.
Bijstand door een douanevertegenwoordiger
Ondernemingen die geen ervaring hebben met douaneformaliteiten, kunnen zich laten bijstaan door een douanevertegenwoordiger. Een lijst van erkende douanevertegenwoordigers is beschikbaar op de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) via https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen.